Haber7 yazarı Prof. Dr. Hakan Aydın izleyenler tarafından çok beğenilen Gassal dizisini yazısına taşıdı.
"Dijital platformları türlü tartışmalara konu ettiğimiz, toplumsal yapı ve kültürümüz ekseninde sorguladığımız bir vasatta, önce böyle bir reklam kampanyasıyla gündeme geldi Gassal. TRT’nin dijital yayıncılık platformu Tabii’nin orijinal dizisi, henüz reklam aşamasındayken bile, bize aynı zamanda Türkiye bir fotoğrafı sunan yarı-magazinel tartışma gündemi yarattı. Korkan da oldu, tepki gösteren de merak eden de. Ancak dizinin gösterime girdiği andan itibaren taraflı tarafsız beğenilerin odağı haline geldiğini söylemek gerekir. Tabii ki eleştirilerin de.
Her kesimden vicdanlı okuyucu hakkını teslim etti dizinin. Argo, küfür ve cinsellik tekelindeki reyting yarışına çelme takan bir hikâye ile karşılaştı izleyici. Bunda bir platform dizisi olarak, televizyon dizilerinin yapmacıklığı ve hayattan kopukluğuna özgün bir alternatif olarak ortaya çıkmasının payı da var. Dizide yer yer ironi ile birleşen kara mizah, ölüm teması etrafında her gün deneyimlediğimiz dünya kaygısını tüm çelişkileriyle ortaya çıkarıyor. Ölümün kendi hakikatinden kopartılarak, salt dünya düzlemine çekilip, nasıl eğlencevari bir niteliğe dönüştürüldüğü, veciz bir şekilde ekranlara yansıdı.
Dizinin, bir TRT platformu olan Tabii'de yayınlanmasından tutun senaristinin Sümeyye isimli bir kadın olmasına, Ahmet Kural gibi tırnak içinde seküler mahalleden dışlanmış bir ismin başrolde olmasından iktidar dizisi yakıştırmasına kadar elitist bir şımarıklıkla ve klişe algılarla beslenen önyargılar, Türkiye’nin kamburu niteliğindeki fobik algıları da bir kez daha gözler önüne serdi.
Olan-biten biraz da kültür-sanatın ticari icrasıyla kültürel çölleşmeye yol açanların, kültürel iktidarın sahibi oldukları vehmine kapılmışken bir şok dalga serisiyle karşılaşmasıydı. Ölüm yalnızca bu iktidarın ya da TRT'nin değil elbette, herkesin gerçeği! Son olarak Arabeskin dizide nostaljiden öte yıkılmadım ayaktayım der gibi konumlandığının da altını çizmek gerekir. Daha derinlikli tartışmaları film eleştirmenlerine bırakıp, Kul Himmet’e kulak vererek bitirelim"