Cumhurbaşkanı Erdoğan dün kabine toplantısının ardından 800 kilometre ve üzeri menzilli füze stokunun güçlendirileceğini ve 2 bin kilometre ve üzeri menzilli füze geliştirme programının hızlandırılacağını açıkladı. Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından gözler Türkiye'nin ürettiği füzelere döndü. Türkiye'nin 800 km menzilli füzesi var mı? 2 bin km menzilli üretilecek mi? Haber7 muhabiri Yavuz Selvi Savunma Sanayi Araştırmacısı Mehmet Fatih Küçük ile konuştu.
"280+ KM FÜZELERİ ÜLKELER TEK BAŞINA YAPMALI"
Savunma Sanayi Araştırmacısı Mehmet Fatih Küçük şunları söyledi:
Biz 90'lı yılların sonundan itibaren balistik füzelere ilgi göstermeye başlamıştık. Ve ilk olarak biz 'Yıldırım' serisi balistik füzelerin envantere girdiğini bir geçit töreninde öğrenmiştik. Envantere girdikten yıllar sonra görmüştük tabii bunu.Daha sonra Bora serisi geliştirildi ve envantere katıldı. Bunu da öyle envantere girdikten sonra duyduk. Türkiye balistik füze çalışmalarını olabildiğince gizli bir şekilde yürütülüyor ve çok fazla aslında bilgi almıyoruz.
Bu balistik füzelerin tabii önemi özellikle caydırcılığı için kritik bir vasıf. Türkiye bu yöntemi takip ediyor. Ve geliştirdiği sistemlere bakıldığı zaman ilk geliştirdiğimiz 'Yıldırım' sistemlerini geliştirirken biz Çin'den bir destek aldık. Ancak daha sonrasında biz balistik füze konusunda yolumuza kendi başımıza devam ettik.Zaten MTCR denilen füze rejimi kontrolüyle ilgili bir anlaşma var. Bu kapsamda 280 kilometre üzerindeki menzildeki balistik füzeleri bir ülke tamamen kendi başına yapmak durumunda kalıyor. Ve bunu ihraç edemiyor. Tabii bu anlaşma zaman zaman esnetiliyor.
"800 KM MENZİLE SAHİP OLAN FÜZEYİ BİLMİYORUZ"
Ancak Türkiye dediğim gibi yoluna tek başına devam etti. Biz resmi olarak Yıldırım balistik füzeleri işte 150 kilometre menziliydi. Bora'yı biliyoruz 280+'tı. Şimdi karşımıza bizim geçtiğimiz yıllarda Tayfun ve Cenk isminde iki tane balistik füzemiz çıkmıştı ancak bunların menzil değerleri açıklanmadı. Tayfun için 280+ ifadesiyle bazı paylaşımlar resmi olarak yapıldı. Dediğim gibi biz normalde çok bu tarz gelişmeleri bilmiyoruz, duymuyoruz, duyurmuyoruz.
Ancak bugün büyük ihtimalle bölgedeki siyasi gelişmelerin de etkisiyle Türkiye'nin tehlike dalgasının yükselmesiyle beraber devletin en üst kademesi tarafından bu konuda bir açıklama yapıldı. Resmi olarak 800 kilometre menzile sahip olan füzeyi bilmiyoruz. 2000 kilometre menzile sahip olan füzeyi de biz resmi olarak bilmiyoruz.Türkiye bunu resmi olarak açıklamadı. Tabii burada 800 kilometreyle daha önce 560 kilometre mesafeden hedefi vuran Tayfun füzesinin kastedildiği düşünülebilir ya da 2000 kilometre ve üzeri menzili için Cenk ve Cenk'ten sonrası için belki yapılır.
"CAYDIRICILIK AÇISINDAN KRİTİK ÖNEME SAHİP"
Bunlar kritik unsurlar çünkü balistik füzeler stratejik caydırıcılık açısından kritik olan sistemler ve savunması, vurması zor olan sistemler. Yani özellikle 800 kilometreye kadar olan menzillerdeki füzeleriişte bugün dünyada çok sayıda ülke tarafından kullanılan ABD'nin geliştirdiği patriot sistemleri vurabiliyor. Avrupa'da Fransa ve İngiltere'nin bu konuda üretimleri var. Bunun dışındaki ülkeler bu menzillerde çok fazla üretimi yapmıyorlar. Ancak genel olarak batıdaki dediğim gibi İngiltere, Fransa ve ABD'nin bu konuda daha çok yetkililiği var. 2000 km ve üzerindeki menzillerde daha da uzun menzillerde görev yapabilen, biz bu konuda çok az sayıda ülkenin yapabildiği bir noktaya geldiğimizi söyleyebiliriz. Şunu da eklemek lazım.Türkiye'nin diğer ülkelerden farkı yani özellikle İran gibi ülkelerden farkı Türkiye bir sistemi ürettiğini duyurduğunda daha fazla ciddiye alınıyor. Çünkü biz gerçekten hassas ve gerçekten yüksek kaliteli savunma ürünleri üretebiliyoruz.