Antalya Diplomasi Forumu'nda düzenlenen “Gazze/Filistin’in Geleceğine İlişkin Gazze Temas Grubu Görüşleri” başlıklı panelde İsrail’in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ndeki insanlık krizi ve Filistinlilere uygulanan soykırımın çözüm yolları ele alındı.
Antalya Diplomasi Forumu'nda moderatörlüğünü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yaptığı panele, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ve Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa katıldı.
"TÜRKİYE KİLİT ÜLKE"
CNN TÜRK'e de konuşan Eymen es-Safedi "Türkiye Ürdün'ün çok önemli bir ortağı, çok önemli bir dostu ve bölgede uluslararası ilişkilerde kilit bir oyuncu. Sadece mükemmel, dostane ve tarihi olan ve Majesteleri ve Ekselansları Cumhurbaşkanı tarafından yönlendirilen ikili ilişkilerimizi ilerletmek için değil, aynı zamanda daha fazla işbirliği için de birlikte son derece iyi çalışıyoruz." dedi.
- "YIKIMI, CİNAYETLERI DURDURMAMIZ LAZIM"
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, ortaklarla adalet için, bölgenin istikrarı için çalıştıklarını söyledi.
"Yıkımı, cinayetleri durdurmamız lazım. Gazze'de devam ediyor bu durum. Vahşi saldırıların bir an önce son bulması gerekiyor." diye konuşan Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi, İsrail'in hedeflerini Arap ülkelerini feda ederek gerçekleştirdiğine işaret etti.
İsrail'in yaptıklarını ve bunların sonuçlarının tüm dünyaya gösterilmesi gerektiğine işaret eden Safedi, "Filistinli insanların güvenliğini temin etmeliyiz, bunu yapamazsak bölge hiçbir zaman güvende olamayacak." dedi.
Gazze'de 2 milyon insana bir lokma ekmek bile götürülemediğini, Filistinlilerin temel haklardan mahrum kalmaması gerektiğini anlatan Safedi, "İsrail sürekli gerçekleri çarpıtıyor." diye konuştu.
Filistin'in özgür ve bağımsız bir ülke olarak tanınmasını istediklerini, adil ve hakkaniyetli barış için Filistinlilerin meşru isteklerinin kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Safedi, "Uluslararası toplum olarak böyle devam edemeyiz. İsrail Başbakanı ve kabinesindeki radikal Bakanlar bölgenin geleceğini ve Filistinlilerin geleceğini rehin almış durumda. Böyle bir ideolojiye hizmet ediyorlar." değerlendirmesinde bulundu.
Gazze'deki Filistinlilerin Suriye'ye göçüne yönelik iddialara ilişkin soruya cevap veren Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi, "Filistinliler kendi topraklarında kalmak zorundalar, orası onların ata yurdudur. Hukuki, insani, etik, siyasi pozisyonumuz budur. Filistin Filistinlilerindir, Ürdün Ürdünlülerindir. Sadece balon diyebileceğim bir dezenformasyon var. Suriye kendi halkı için yeniden inşa sürecinde." dedi.
- "Filistin halkı bağımsızlık için uzun bir yolda"
Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, Filistin ve Filistin halkının ekonomik güçlüklerle tehdit edildiğini ifade ederek, "Ancak halklar zaferi tadacaktır ve zafer halkın olacak." diye konuştu.
Gazze'de savaşın yeni başlamadığını, Filistin halkının 1948'den beri her türlü savaş, zulüm, yerinden edilme, yıkım ve açlıkla sınandığını dile getiren Mustafa, şunları kaydetti:
"Filistin halkı barış, güvenliği ve bağımsızlığı için uzun bir yolda. Ancak sorumluluk bilincinde hareket edersek, yani hem Gazze'yi korumaya çalışıp, hem de Batı Şeria'da istikrarı sağlamaya çalışırsak sonuç olumlu olacak. İsrail ne yaparsa yapsın oradaki varlığımız çok önemli. Mülteci kampındakiler dahil 60 binden fazla Filistinli yerinden edildi. İsrail şirketlerinde çalışan 200 binden fazla Filistinli işinden edildi. Batı Şeria'da 100'den kontrol noktası oluşturuldu ki vatandaşların ve ürünlerin hareketi kontrol altına alınabilsin. Vatanımızı, toprağımızı ve geleceğimizi ne pahasına olursa olsun koruyacağız."
İsrail'in yaptıklarına rağmen 149 ülkenin Filistin'i tanıdığını ve bir devlet olarak gördüğünü ifade eden Filistin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, hükümete ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a her zaman destek oldukları için teşekkür etti.