Uluslararası Öğrenciler Derneği Federasyonu Türkiye'de bulunan uluslararası öğrencilerin Türkiye'ye hem ekonomik hem kamu diplomasisi alanında yaptıkları katkıyı anlatan bir rapor hazırladı. Uluslararası Öğrenciler Derneği Federasyonu Başkanı Abdullah Muhammed İslam uluslararası öğrencilerin yıllık Türkiye ekonomisine yıllık 3 milyar dolara yakın bir katkı yaptığını söyledi.

"KAMU DİPLOMASİSİ ALANINDA CİDDİ KATKILARI VAR"

Uluslararası Öğrenciler Derneği Federasyonu Başkanı Abdullah Muhammed İslam şunları söyledi:
Uluslararası öğrenciler Türkiye'ye hem akademik anlamda hem de kamu diplomasisi anlamında çok ciddi katkılar sağlıyorlar. Bunun en belirgin taraflarını biz bugün burada basınla paylaştık. Kamu diplomasi çok görünür bir hale geldi. Ülkeler belli başlı mücadelelerini artık kamu diplomasisi üzerinden veriyorlar. Ülkemiz de bu anlamda kamu diplomasi anlamında uluslararası öğrencilikle ilgili çok ciddi yatırımlar yaptı. Hem Türkiye bursları bu anlamda çok ciddi bir parametre oldu. Ama bunun dışında da üniversitelerin uluslararası öğrenciye yaklaşımları, uluslararası öğrenci daha fazla Türkiye'ye çekmiş oldu. Bunun beraberinde uluslararası öğrenciler Türkiye'deki ekonomik döngüye de bir katkı sağlamış oldular.
Burada üniversitelerde ücretli okumaları, hayat içerisindeki sosyal hayatlarını devam ettirebilmeleri için barınma, gıda, giyim gibi temel gerekçelerini karşılamalıdır. Aslında Türkiye'deki sosyal hareketlere de bir katkı sağlamış oldu. Dolayısıyla görünür olan bu iki etkiyi hem kamu diplomasi anlamında yakın coğrafyamızda, özellikle Suriye'de Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye mezunu olması çok belirgin bir neticesiydi kamu diplomasisinin. Aynı zamanda da ekonomik anlamda da ülkemizdeki görünür ölçekteki bu katkılarını burada saha araştırmalarımızla raporlaştırmış olduk.

"YILLIK KATKILARI 3 MİLYAR DOLARA YAKIN"

Yıllık üniversite öğrenim ücretleri, barınma giderleri, ulaşım vesaire giderlerin hepsini hesapladığımız zaman, bütün uluslararası öğrencilerin yıllık ülkemize yaklaşık 3 milyar dolara yakın bir katkısı söz konusu. Bunlar sağlam, bizzat uluslararası öğrenciler yapılan anketler neticesinde ortaya çıkmış rakamlar. Dolayısıyla ülkemizden bir şeyler götürmenin ötesinde, ülkemize bir şeyler getiren bir kitleyle karşı karşıyayız. Hem burada eğitimini ücretli bir şekilde alıyorlar, aynı zamanda da ülkemizin ekonomisine bir katkısı alıyorlar. Diğer taraftan, Türkiye'nin kadim kültürü ve tarihi itibariyle, misafirperverliğinden almış oldukları izlenimlerle Türkiye'den boş bir sadayla ayrılıyorlar.
Kendi ülkelerine gittiklerinde aslında Türkiye'nin gönüllü bir belediye tercihçisi oluyorlar, uluslararası öğrenciler. Toplantımızda bahsettik, ülkemizin ilgili ülkelerde yaşamış olduğu sıkıntılarla ilgili gönüllü medeniyet temsilciliği yapıyor bu arkadaşlar. Vatandaşlarımız bir sıkıntıya düştüğü zaman orada bir Türkiye mezunu imdatlarına koşabiliyor. Ya da yurt dışındaki misyonlarımız, devlet kurumlarımızın ihtiyaçları yine keza uluslararası mezun dostlarımız tarafından gerçekleştiriliyor. O açıdan, götürmenin ötesinde bir şeyleri koparmanın ötesinde uluslararası öğrenciler her zaman, her anlamda, hem görünür anlamda hem de uzun vadede Türkiye'ye çok ciddi katkılar sağlıyorlar.

Yorumlar 0 Yorum Var