Enerji Uzmanı Emrah Özgül, 28 Nisan'da Fransa, İspanya, Belçika, Portekiz ve Andorra'da yaşanan geniş çaplı elektrik kesintisini ve olası sebeplerini analiz etti [1]. İspanya'da sadece beş saniye içinde 15 gigawatt elektrik üretiminin sistemden kaybolması, yaklaşık 50 milyon insanı etkileyen kaosa yol açtı. Kesinti, metro sistemlerinden trafik ışıklarına, internet ve mobil iletişim hizmetlerinden hastanelerdeki ameliyatlara kadar hayatı durma noktasına getirdi.

Özgül, kesintinin sebepleri arasında atmosferik faktörler, teknik şebeke arızaları, aşırı yüklenme ve yenilenebilir enerjideki arz-talep dengesizliği gibi olasılıkları değerlendirdi. Ayrıca, siber saldırı ihtimali de göz ardı edilmemekle birlikte, yetkililer tarafından genellikle reddedildi.

Bu kriz, enerji bağımsızlığının ve acil durum yönetiminin önemini bir kez daha ortaya koydu. Türkiye'nin enerji güvenliğini artırmak için yerli ve yenilenebilir enerji yatırımlarına devam etmesi gerektiği vurgulandı.

Mehmet Fatih Ulu Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Mehmet Fatih Ulu

Editör Hakkında

1992 yılında Malatya'nın Darende ilçesinde doğdu. Gaziantep Üniversitesi Sinema ve TV Bölümü'nden 2015 yılında mezun oldu. Kariyerinde ulusal medya dahil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda prodüksiyon uzmanı, görüntü yönetmeni ve editör olarak çalıştı. Bu süreçte, birçok ülkeyi ziyaret ederek mini belgeseller hazırladı. Kariyerine Haber7'de muhabir olarak devam etmektedir.
Yorumlar 1 Yorum Var
  • Bregır 02.05.2025 15:40
    Geberin alçak sömürgeciler.bizdeki çağdışı laik çağdaşlar çok üzülmüştür.
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek