İstanbul'da düzenlenen 7. Etnospor Kültür Festivali, ikinci gün etkinlikleriyle devam ediyor
Dünya Etnospor Birliği tarafından düzenlenen festival, Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştiriliyor.
Yoğun katılımın olduğu festivalde geleneksel sporlar, oyunlar, el sanatları, gastronomi ile sahne sanatları vatandaşlarla buluşuyor.
Dünya Etnospor Birliği Başkanı Bilal Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar Haber7'ye özel açıklamalarda bulundu.
BAKAN BAK: AİLE YILI OLDUĞU İÇİN AİLELERİ BEKLİYORUZ
Gerçekleştirilen etkinliğin önemine vurgu yapan Bakan Bak, "Coşkulu bir Etnospor yaşıyoruz. Gerçekten güzel gösteriler oldu. Kültürü, geçmişi geleceğe taşımak, gençleri buraya getirmek çok güzeldi. Gambiya spor bakanı da burada bizim misafirimiz. Teşekkür ediyoruz Etnospor'a. Bu organizasyonlar için. Hakikaten coşkulu bir topluluk. Gençlerin buraya gelmesi, çocukların okullardan gelmesi bizim için de çok güzel oldu. Muhteşem bir ortam. Herkesi bekliyoruz. Bu yıl aile yılı olduğu için de ailelerle beraber hafta sonu bekliyoruz çocuklarımızı. Çocuklarımızın geçmişi öğrenmesi, geçmişin sporlarını yapması... Türkiye'nin her bir yanında bu tür kültür festivalleri var. Perşembe Yaylası'na çıktığınız zaman 70 bin insanı güreş izlerken görüyorsunuz. Elmalı'da yine aynı şekilde Kırkpınar'da görüyorsunuz. Yine ciritte Erzurum'da görüyorsunuz. 200'e yakın organizasyon var. Her yerimiz kültür, festival coşku. Atlı sporlarda çok başarılı bir performans gösterdiler. İnsanları davet ediyoruz, İstanbul'un merkezinde güzel bir organizasyon var." ifadelerini kullandı.
BİLAL ERDOĞAN: KÜLTÜRÜMÜZÜ YİTİRİRSEK BİZ OLMA VASFINI YİTİRİRİZ
Dünya Etnospor Birliği Başkanı Bilal Erdoğan, dünyanının dört bir yanından katılım olduğunu belirterek "Bizim 27 ülkeden üyelerimiz var. Festivale ekipleriyle, gösterileriyle gelmek istiyorlar. Festivale biz de değer katmak istiyoruz diyorlar. Onun için içeriğimizin uluslararası boyuta her sene zenginleşiyor. Bu sen Karabağ atları en muhteşem gösterisini yaptı. En kalabalık ekiple geldiler. Vatandaşlarımız Karabağ atlarını gerçekten doyumsuz bir zevkle izliyorlar, takip ediyorlar. Bu sen ilk defa Türkmenistan'dan Ahal Teke atları gösteri topluluğu geldi. Ahal Tekeleri biliyorsunuz, kolay kolay Türkmenistan dışarıya bırakmıyor. Onların milli bir zenginliği olarak bunu değerlendiriyorlar. Hakları da var bence. Ama onları İstanbullu şimdi ilk defa canlı gözleriyle gördüler. Gerçekten hayranlıkla izlediler. Böyle masaldan çıkmış gibi o atlar, çok özel atlar. Ahal Teke konuşan, Ahal Teke merak eden İstanbulluları, Ahal Tekelerin buradaki o muhteşem gösterisine ayrıca davet etmek istiyorum. İstiyoruz ki çocuklar hayatlarında ilk defa da olsa bir at gösrsünler, sevsinler, bilsinler, at binmeyi tanısanlar. Ok atsın çocuklar. Ata sporumuz. Güreş sporlarımızın yağlı güreşten ibaret olmadığını bilsinler. Karakucağı, şalvar güreşini, aba güreşini ilk defa görsünler. Bütün bunlarla beraber desinler ki 'Ne kadar zengin bir kültürümüz varmış.' Anneleriyle babalarıyla gelsinler tabiki. Aile yılı çünkü bu yıl. Aile yılı münasebetiyle anne babayla birlikte yapılacak oyunları da zengin tutmaya çalıştık. Bir aile obası kurduk. Dolayısıyla istiyoruz ki buradan çıkan çocuk annesiyle babasıyla konuşurken 'Gerçekten bizim zengin bir kültürümüz varmış' desin. İlla gözünün dışarıda kalmayabileceğini hiç olmazsa düşünmeye başlasın istiyoruz. Bu zengin kültür yaşatılmayı hak ediyor. Dünyada yüzyıllar boyunca insanlara huzur götürmüş, zulümlere engel olmuş ecdadın torunlarıyız. Eğer bu kültürümüzü yitirirsek biz olma vasfımızı yitiririz. Kimseden farkımız kalmazsa dünyada barışı haykıracak, zulme karşı duruşu konuşacak kimse kalmaz. Onun için biz bu toprakları bize vatan yapan değerlerin gençlere, çocuklara aktarılmasını ve yaşatılmasını çok önemsiyoruz." dedi.