Gazze’deki ablukayı kırmak amacıyla Mısır üzerinden Refah Sınır Kapısı’na doğru ilerleyen yüzlerce araçlık yardım ve destek konvoyları, bölgede diplomatik gerilimi tırmandırdı. İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, ordusuna konvoyların geçişini engelleme talimatı verirken, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye de çağrıda bulunarak grupların ülkeye sokulmamasını istedi.
Katz açıklamasında, "Bu sözde yardım konvoyları aslında provokasyon peşindeki cihatçı gruplardan oluşuyor. Gazze’ye girişleri İsrail askerlerinin güvenliğini tehdit eder. Ayrıca Mısır rejimini ve bölgedeki ılımlı Arap yönetimlerini de hedef alıyorlar" ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 1500 kişiden oluşan konvoyların Refah Kapısı’na yaklaşması, hem İsrail’i hem de Mısır’ı hassas bir sınama ile karşı karşıya bıraktı. Gelişmeler bölgede tansiyonu yükseltirken, gözler Kahire yönetiminin konvoylara nasıl bir tavır alacağında.