12 askerimizin şehit olmasının ardından birçok spekülasyon yapıldı. Şehitlerimizin adım adım o mağaraya nasıl girdiğini ve neler olduğunu Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer ilk kez anlattı.
"2 GRUP HALİNDE MAĞARAYA GİRİLDİ"
Dr. Eray Güçlüer şunları söyledi:
Şimdi ilk aldığımız bilgilerde zaten mağaraya 12 kişi girdi, 6-6, 2 grup girdi, 12 şehit var yani. Tabii bir kere onu baştan söyleyeyim. Şöyle oluyor şimdi: Bu mağara yaklaşık 2 yıl kadar önce Pençe-Kilit Operasyon Bölgesi'nde temizleniyor. Daha önce de bu mağaranın farklı bir özelliği var. O da mağaranın orta bölgesinde, krokisi geldi bana, yerin altında bir sözde hastane var. Yani teröristlerin, yaralı teröristleri tedavi etmek için; kan durdurucu, pansuman gibi küçük basit dikişler, bir takım ağrı kesici ilaçlar, serum gibi şeylerle oluşturdukları bir alan.
Bizim bildiğimiz hastane gibi değil. Yani taş ya da yüksek bir zemin üzerine battaniye örtüp, ilkel şartlarda bir şeyler yapıyorlar. Tabii çok sayıda yaralanan teröristi de orada tedavi etmeye çalışmışlar ve çok sayıda tıbbi atık kullanmışlar. Bunları dışarı çıkaramıyorlar, oraya gömüyorlar. Bir de o hastanenin hemen yanında, sözde eczane dedikleri; dışarıdan getirdikleri çok sayıda ilacın olduğu, özellikle ağrı kesiciler, serum gibi malzemelerin, gazlı bez, tentürdiyot, tampon gibi organik içerikli materyallerin bulunduğu bir odacık daha var. Bu iki odacık, yerin altındaki tünellere galeriler şeklinde bağlanıyor. Yani bir tünelin içinden ayrıca bir galeri, bir dehliz açmışlar. Bir tanesini sözde hastane, yan tarafındakini de sözde eczane olarak kullanıyorlar.
"TIBBİ MALZEMELER DEPOLANMIŞ"
Diğer tarafta ise, yani dehliz bir yerden giriyor dağın altına ve kavis yapıyor, çok büyük miktarda erzak stoklamışlar. Erzağın yanında da yine yer altı depoları oluşturup su depolamışlar. Su da var yani. Şimdi oraya iki yıl önce operasyon yapıldığında dar bir giriş var. Yani bir kişi sadece sürünerek girebiliyor içeriye, yürüyerek giremiyorsunuz; içeride sonra genişliyor. Bu operasyon yapılınca, teröristler tekrar burayı kullanmasınlar diye malzemeler imha ediliyor, askerlerimiz tarafından tahrip ediliyor. Galeriler tekrar kullanılmasın diye betonla veya sabitleyici bazı araçlarla kapatılıyor. Ama bir tarafta gıda, organik madde... Mesela bulguru düşünün, biraz suyun içerisinde bir hafta bekletin; garip bir şekil alır, içine baloncuklar çıkar. Burada büyük miktarda erzak, su, karanlık, nem ve belli bir sıcaklık var. Ayrıca yanında hemen yine tıbbi atıklar, biyolojik materyal, ilaçlar.Bunlar yıllarca orada kullanılmış, atılmış.
Bizimkiler en son gelip bulup orayı imha etmiş. Ama onun öncesinde hep oralarda bu atıklar gömülmüş, kalmış. Şimdi tekrar teröristler kullanmasın diye galeri girişleri de kapatılınca, içeride bu su, biyolojik materyal, tıbbi materyal birleşip bir metan gazı ortaya çıkarmış. Ama bu metan gazı dağılamamış, yayılıp atmosfere karışamamış. Orada hapsolmuş, sıkışıp kalmış. Yani niye diğer mağaralarda bu olmuyor da bu mağarada oluyor sorusunun cevabı bu. Oralar kapatıldığı için içeride biriken metan gazının dışarıya çıkma imkânı olmamış. Gelen bilgiye göre, sözde hastane bölgesinde 2022'de şehit olan üsteğmenimizin oraya gömüldüğü bilgisi var. Dolayısıyla, bu görevi alan, mağaraya girip şehidimizin cenazesini bulmakla görevlendirilen taktik timler, ilk girdiklerinde bu galerileri açabilmek için patlayıcı kullanmışlar. Bu patlamayla birlikte içeride birikmiş metan gazı ortama aniden çıkıyor ve buna aniden maruz kaldıkları için önce baygınlık geçiriyorlar.
"GAZ HAPSOLDUĞU İÇİN ZEHİRLENME OLMUŞ"
Sonra bilinç kaybı ve felç gibi gelişen bir süreç var. Metan gazının özelliği, havadan yoğunluğu daha düşük. Oksijenin yarısı kadar. Dolayısıyla ortamda bu gaz varsa, oksijen ortamda bulunamıyor. Ayrıca bu gaz vücuda girdikten sonra nefes yoluyla kana karışıyor ve kısa sürede beyne ulaşıyor. Bu arada müdahale ettiniz, ettiniz; eğer beyne ulaşıp etkilemeye başlarsa geri dönüşü olmuyor. Tedavisi çok zor. Metil alkol zehirlenmesi gibi; aldıktan sonra belli bir süresi var. O süre içinde müdahale edilmezse beyne ulaşıp tahribata başladığında geri dönüşü olmuyor. Felç ve ölümle sonuçlanabiliyor. Dolayısıyla bu mevzu tam olarak bu şekilde. Anladığımız kadarıyla kimse meseleyi başka bir noktaya çekmeye çalışmasın. Ben de hep şu sorunun cevabını aradım: Neden bu mağarada metan gazı oluyor da başka mağaralarda olmuyor? Sebebi, o galeriler kapatıldığı için içeride gazın hapsolması.