Türk demokrasi tarihini "darbeler tarihi" olarak nitelendiren Tunç, AK Parti'nin iktidara gelmesinin ardından Türkiye'de yeni bir dönemin başladığını vurguladı.
Darbeci, vesayetçi anlayışın AK Parti'nin iktidara gelmesi sonrasında da boş durmadığını, AK Parti'nin 2001 ve 2008'de kapatma davalarıyla karşı karşıya kaldığını belirten Tunç, süreç içerisinde "27 Nisan e-muhtırası", "MİT krizi", "Gezi Parkı olayları", "FETÖ'nün 17-25 Aralık yargısal darbe teşebbüsü" ve "terör saldırılarının" yaşandığını hatırlattı.
Bu olaylarla adeta 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin taşlarının birer birer döşendiğini vurgulayan Tunç, darbecilerin o gece milletin silahlarını, millete doğrulttuğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla halkın meydanlara indiğini anlatan Tunç, "Millet o gece iradesine sahip çıktı. Sokaklara, meydanlara indi. Sayın Cumhurbaşkanımızın bir görüntülü mesajı milletimizin meydanlara inmesi için yetti." ifadelerini kullandı.
YARGININ MİLLİ İRADE DURUŞU
Bakan Tunç, milletin adeta darbecilere darbe yaptığını vurgulayarak, "O gece millet meydanlarda darbecilerle mücadele ederken, şehit ve gaziler verirken, Türk yargısı da evlerinde beklemedi. Cumhuriyet savcılarımız, hakimlerimiz adliyelere koştular. Darbecilere karşı gözaltı kararları alındı, yakalama kararları çıkarıldı. Darbecilerle hukuk önünde de bir mücadele başladı. Türk yargısının vesayetçi, darbeci anlayıştan arındığının ispatıdır 15 Temmuz'da yargının millet iradesine sahip çıkması." diye konuştu.
Yargının, 27 Mayıs darbesi, 12 Eylül darbesi ve 28 Şubat postmodern darbesinde milletin hakkını, hukukunu savunmadığını, darbecilere destek olduğunu aktaran Tunç, "15 Temmuz'da Türk yargısı ne yaptı? 27 Mayıs'taki, 12 Eylül'deki, 28 Şubat'taki gibi davranmadı. 15 Temmuz'da milli iradeye sahip çıktı, insan haklarına sahip çıktı, hukuka sahip çıktı. Gördük ki bu yargı mensupları milletin yargısı. Yargı milletin arka bahçesi, birilerinin arka bahçesi değil." değerlendirmelerinde bulundu.
FETÖ SORUŞTURMALARINDA HASSAS SÜREÇ
Darbe girişiminin ardından FETÖ mensuplarına yönelik yürütülen soruşturmalara ilişkin bilgiler veren Tunç, örgütle irtibatı veya iltisakı olan 127 bin kişinin kamudan ihraç edildiğini bildirdi.
İhraçlarla ilgili Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun kurulduğunu anımsatan Tunç, başvuruda bulunan yaklaşık 20 bin kişinin görevine iade edildiğini, ayrıca hak arama yollarının sonuna kadar açıldığını söyledi.