Alman milletvekili Alexander Wolf’un, en az 8 bin 372 Boşnağın katledildiği Srebrenitsa Katliamı’nın 30. yıl dönümünde “soykırım tartışmalıdır” sözleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan ifadeleri büyük tepki topladı.
ALMANYA MECLİSİ’NDE SREBRENİCA TARTIŞMASI
Almanya Federal Meclisi’nde, Srebrenitsa Katliamı’nın 30. yıl dönümü anma etkinlikleri sırasında aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi milletvekili Alexander Wolf’un yaptığı konuşma, hem Almanya’da hem de uluslararası toplumda geniş yankı uyandırdı. Wolf, 1995 yılında Bosna-Hersek’te yaşanan ve 8 binden fazla Boşnak erkeğin sistematik şekilde katledildiği Srebrenitsa Katliamı’nı “soykırım” olarak nitelendiren Birleşmiş Milletler (BM) kararını sorguladı ve Türkiye’yi “Boşnakları İslamlaştırma politikası gütmekle” suçladı.
“SOYKIRIM KARARI TARTIŞMALI VE SİYASİ”
Wolf, konuşmasında, BM Genel Kurulu’nun 11 Temmuz’u “Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü” olarak ilan eden kararını eleştirdi. Bu kararın, geleneksel olarak BM Güvenlik Konseyi’nde alınması gereken bir karar olduğunu savunan Wolf, “BM Genel Kurulu’ndaki oylama, bu tür kararların yalnızca Güvenlik Konseyi’nde alınması uygulamasına aykırıdır. Batılı ülkeler, örneğin İsrail, Yunanistan, Macaristan ve Arjantin bu öneriye onay vermedi. Almanya’nın, Ruanda ile birlikte öne sürdüğü ve özellikle İslam dünyasında alkış toplayan bu karara imza atması hoş olmadı. Bu sınıflandırma, tarihsel değil, siyasi bir karardır ve son derece sakar bir hamledir” ifadelerine yer verdi.
"ERDOĞAN'IN EKMEĞİNE YAĞ SÜRÜYOR"
Wolf, konuşmasının en tartışmalı bölümünde, Türkiye’yi Bosna-Hersek’te “seküler Boşnakları İslamlaştırma politikası gütmekle” suçladı. “Ne yazık ki bu tutum, Türkiye’nin Erdoğan’ının da ekmeğine yağ sürüyor. Türkiye, yıllardır eskiden seküler olan Boşnakları İslamlaştırma politikası güdüyor. Bizim görevimiz, bu tür dış müdahalelere set çekmek olmalıydı” şeklinde konuşan Wolf, bu sözleriyle hem Almanya’da hem de Bosna-Hersek’te büyük tepki topladı.
"HADDİNİ BİL WOLF"
Wolf’un, Srebrenitsa Katliamı’nı soykırım olarak tanımayı sorgulayan ve Türkiye’yi hedef alan ifadeleri, sosyal medyada da geniş yankı buldu. Özellikle Bosna-Hersek kökenli kullanıcılar, Wolf’un sözlerini “şehit Boşnaklara ihanet” olarak nitelendirerek sert eleştiriler yöneltti.
SREBRENİTSA'DA NE OLDU?
Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.
Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü.
Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.