Türkiye sıcak hava dalgasının etkisiyle birlikte orman yangınları ile mücadelesini sürdürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara Eymir’deki yangının kontrol altına alındığını açıklamış, Antalya Gazipaşa, Serik ve Mersin Silifke yangınlarının da büyük ölçüde kontrol altına alındığını duyurmuştu.
Bakan Yumaklı, 28 ormanlık, 48 kırsal alanda olmak üzere toplamda 76 yangın ile mücadele edildiğini belirterek, Karabük Safranbolu, Uşak Sivaslı'daki ikinci yangın, Kahramanmaraş Onikişubat, Bursa Harmancık ve Bursa Kestel yangınları devam ettiğini ifade etmişti.
YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Bölgedeki yangınların kuvvetli rüzgârın etkisiyle hızla yayılırken ekipler havadan ve karadan müdahalelerine hız kesemden devam ediyor.
İtfaiye ekipleri, AKUT ve AFAD gönüllüleri orman yangınlarını söndürmek için canla başla mücadele ederken yangınları istismar edip ortamı germeye çalışanlar da sosyal medyadan algı çalışmalarını sürdürüyor.
YANGIN FİLOSUNA AİT RESMİ VERİLER YAYINLANDI
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla kapsamlı bir bilgilendirme yayımladı. Bilgilendirmede, Türkiye’nin yangınlara karşı müdahale kapasitesinden yanan alanlara yönelik ağaçlandırma çalışmalarına kadar pek çok başlıkta dezenformasyon içerikli iddialar tek tek çürütüldü.
“Uçak Yok, Müdahale Edilmiyor” Yalanı Çöktü: Türkiye, Orman Yangınlarıyla Mücadelede Avrupa’nın En Güçlü Ülkeleri Arasında" başlıklı bilgilendirme notunda Türkiye'ni yangın söndürme filosuna ait verileri paylaştı.
DMM tarafından yapılan bilgilendirmede, 2025 itibarıyla Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelede 27 yangın söndürme uçağı, 105 helikopter, 14 insansız hava aracı (İHA), 6 bine yakın kara aracı ve 25 bini aşkın personelle Avrupa’nın en hazırlıklı ülkelerinden biri konumuna ulaştığı vurgulandı.
2002 yılında yalnızca 73 ton olan havadan su atma kapasitesinin bugün 438 tona çıktığı; aynı dönemde 637 olan kara aracı sayısının ise 5 kat artarak 5 bin 359’a ulaştığı belirtildi.
40 DAKİKADAN 11 DAKİKAYA DÜŞÜRÜLDÜ
Orman yangınlarına müdahalede ilk reaksiyon süresi 2002 yılında 40 dakikayken, bugün İHA'lar, akıllı gözetleme kuleleri ve yapay zeka tabanlı sistemler sayesinde ortalama 11 dakikaya düşürüldü.
SOSYAL MEDYADAKİ ASILSIZ İDDİALARA NET CEVAP
“Yanan alanlar imara açılıyor” iddiasının ise hem hukuki hem fiili olarak mümkün olmadığına dikkat çekilen bilgilendirmede, Orman Kanunu’na göre bu alanların anayasal güvence altında olduğu ve sadece yeniden ormanlaştırılmak zorunda olduğu belirtildi.
Her yıl ortalama 500 milyon fidan ve tohumun toprakla buluşturulduğu, 2021’de Manavgat’ta 15 milyon, Muğla’da ise 10 milyon fidan dikildiği bilgisi paylaşıldı.
Türkiye’de yangınların uzun sürmesinin sebebinin müdahale eksikliği değil; yüksek sıcaklık, düşük nem, rüzgâr gibi doğal şartlar olduğuna dikkat çekildi. 2025 Temmuz’unda Cizre’de 50,5 derece ile tüm zamanların sıcaklık rekorunun kırıldığı, bu koşulların yangın riskini dramatik biçimde artırdığı belirtildi.
EFFIS verilerine göre, 2020–2024 döneminde orman varlığına oranla yanan alan bakımından Türkiye (%0,17) Avrupa ortalamasının altında kaldı. Aynı dönemde Yunanistan’da bu oran %0,94, Portekiz’de %1,15, Kanada’da ise %1,59 oldu. Türkiye’nin yalnızca kendi topraklarında değil, Bulgaristan ve Yunanistan gibi ülkelere de yangın söndürme desteği gönderdiği hatırlatıldı.
Bilgilendirmede, OGM, AFAD, Jandarma, TSK ve gönüllüler dahil olmak üzere binlerce kişinin sahada koordineli biçimde görev yaptığı, TOKİ eliyle konut desteği dahil her türlü sosyal yardımın da hızla ulaştırıldığı vurgulandı.
Türkiye, orman yangınlarıyla mücadelede sadece bir “müdahale ülkesi” değil; erken uyarı, risk analizi, yeniden ormanlaştırma ve çok paydaşlı kriz yönetimi gibi tüm aşamalarda başarıyla ilerleyen bir sistem inşa ettiğini bir kez daha ortaya koydu.
Yangınlara TSK'nın müdahale etmediği iddialarına ilişkin DMM'den yapılan açıklamada Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde "helikopter, uçak ve İHA’lardan oluşan 53 adet hava gücü İle orman yangınlarıyla havadan mücadele kapsamında destek alınmaktadır. 12.219 asker personele yangınla mücadele eğitimi verilmiştir. Bu personelden ihtiyaç duyulması durumunda destek alınmaktadır." denildi.