93 yaşındaki Arjantinli Nobel Barış Ödülü sahibi insan hakları savunucusu Adolfo Perez Esquivel, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Arjantin ziyareti öncesinde federal mahkemeye başvurarak, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) kararlarının uygulanmasını ve Netanyahu’nun soykırım ile savaş suçlarından tutuklanmasını talep etti.
Esquivel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail’in saldırıları sonucu 20 bin çocuğun hayatını kaybettiğini, Gazze halkının ise İsrail askerlerince kasıtlı olarak hedef alındığını belirtti. Arjantin’in UCM’nin yargı yetkisini tanıdığını ve kararları uygulamakla yükümlü olduğunu vurguladı.
Perez, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei ve hükümetini eleştirerek, “Netanyahu, Devlet Başkanı Milei’nin davetiyle buraya gelmek istiyor. Eğer gelirse tepki göstereceğiz ve umuyoruz ki ülkeye gelmez. Ancak Arjantin hükümeti Netanyahu’nun ziyaretinde UCM kararlarını uygulamayacağını açıkladı. Oysa UCM’nin bu konudaki görüşü nettir.” dedi.