Letonya parlamentosu İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi içeren tasarıyı onayladı. Tasarının Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics tarafından imzalanması durumunda Letonya, İstanbul Sözleşmesinden çekilen ilk Avrupa Birliği (AB) ülkesi olacak.
Muhalefetin sunduğu tasarı, 100 sandalyeli parlamentoda 56 "evet" oyuyla kabul edildi. 32 milletvekili "hayır" oyu kullanırken, 2 milletvekili çekimser kaldı. İktidardaki üç koalisyon partisinden biri olan Yeşiller ve Çiftçiler Birliği, Letonya Başbakanı Evika Silina'dan uzaklaşarak muhalefete destek verdi.
Yeşiller ve Çiftçiler Birliği Partisi Milletvekili Gunars Gutris yaptığı açıklamada, "Bu durum aile içi şiddeti hiçbir şekilde etkilemeyecek. Aile içi şiddete karşı koruma tedbirleri, İstanbul Sözleşmesi'nden önce de Letonya yasalarında vardı" dedi.
CİNSEL SAPKINLIĞA YOL AÇIYOR
Tasarının Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics tarafından imzalanması gerekiyor. Tasarının onaylanması durumunda Letonya, İstanbul Sözleşmesinden çekilen ilk Avrupa Birliği (AB) ülkesi olacak.
Avrupa'daki muhafazakar gruplar ve siyasi partiler, İstanbul Sözleşmesi'nin "cinsiyet ideolojisini" desteklediğini, cinsel deneyleri teşvik ettiğini ve çocuklara zarar verdiğini savunuyor.
ANLAŞMADAN ÇEKİLEN İKİNCİ ÜLKE OLACAK
Avrupa Konseyi tarafından oluşturularak 2011 yılında İstanbul'da imzaya açılan ve 2014'te yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin çoğu tarafından imzalanıp onaylanmıştı. Sözleşmeyi 2023 yılında onaylayan Letonya, çekilen ikinci ülke olma yolunda. Türkiye ise 2021 yılında anlaşmadan çekilmişti.
Polonya 2020 yılında anlaşmadan çekilme sürecini başlattı, ancak daha sonra yaşanan hükümet değişikliğiyle söz konusu adım iptal edilmişti. Çekya parlamentosu da 2021 yılında imzalanan sözleşmeden çekilme kararını geçtiğimiz yapılan oylamada reddetmişti.
 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                
- 
                
                    Anlayin
                    
                    31.10.2025
                    20:59
                
                 
                    Biz çekildik de alt yapisi kanunlar hala yururlukte 
Cinsiyet degisikligi serbest bide milketin verdigi vergiler ile vay a vay
                 
                     Beğen
                    
                 
- 
                
                    Ersever
                    
                    31.10.2025
                    20:47
                
                 
                    Böyle lanet bir sözleşmeyi yapacak bir yer bulunamadıda istanbul yani islambol da yapıldıda adı istanbul sözleşmesi kaldı.
                 
                     Beğen
                     / 1 kişi beğenmiş
                 
- 
                
                    Emir
                    
                    31.10.2025
                    20:41
                
                 
                    Artık kimse erkeği takmaz oldu.erkek esir durumunda . Daha fazla şiddet daha fazla boşanma oldu.
                 
                     Beğen
                     / 3 kişi beğenmiş
                 
- 
                
                    Eski  MHP li______
                    
                    31.10.2025
                    20:19
                
                 
                     İstanbul  antlaşması  Neden  İstanbul da
Yapıldı  ?
Bu  Antlaşma yı Türkiye  adına  Kim  İmzaladı. 
                 
                     Beğen
                     / 3 kişi beğenmiş
                 
- 
                
                    +EKREM+
                    
                    31.10.2025
                    19:43
                
                 
                    desene bizdeki sapık l g b t ci c h p ye kötü haber efendileri bile vazgecti c h p devam diyooo
                 
                     Beğen
                     / 4 kişi beğenmiş
                 
Daha fazla yorum görüntüle