Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, otoyol ücretlerinde yapılması planlanan artışa değindi. Devlet yollarında yeniden değerleme oranının, YİD projelerinde ise sözleşme ve maliyetlerin esas alınacağını belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, katıldığı canlı yayında gündeme dair soruları yanıtladı. Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren otoyol ve köprü geçiş ücretleri hakkında önemli açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu, yeni yılda uygulanması beklenen fiyat düzenlemelerinin detaylarını paylaştı. Uraloğlu, ücret artışlarının belirlenmesinde otoyolların işletme modeline göre iki farklı yol izleneceğini ifade etti.
DEVLET YOLLARINDA YENİDEN DEĞERLEME ORANI
Bakan Uraloğlu, otoyol ağının yaklaşık yarısının Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından işletildiğini hatırlattı. Devlet işletmesindeki bu yollar için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeniden değerleme oranının belirleyici olacağını vurgulayan Uraloğlu, "Burada yaklaşılmış bir yeniden değerleme oranı yayınlandı. Bizim hem Strateji ve Bütçe Başkanlığı hem de Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile görüşmelerimiz doğrultusunda, artışın o oranda olabileceğini düşünüyoruz" dedi.
YAP-İŞLET-DEVRET PROJELERİNDE SÖZLEŞME VE ENFLASYON ETKİSİ
Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle hayata geçirilen otoyol ve köprülerde ise sürecin farklı işlediğine dikkat çeken Uraloğlu, bu projelerin sözleşmelerinin doğrudan döviz kurlarıyla ilişkili olduğunu belirtti. YİD projelerinde yapılacak düzenleme için sözleşme şartlarının, genel enflasyonun ve ulaştırma sektöründeki maliyet artışlarının masaya yatırılacağını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, özel sektör tarafından işletilen yollarla ilgili yapılacak çalışmayı şu sözlerle özetledi:
"Diğer otoyollarda, yani Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılanlarda sözleşmedeki durumumuz nedir, ona bakacağız. Çünkü onlar doğrudan yabancı para birimleri ile ilişkilendirildiği için bazen yüzde 10, belki farklı bir düzenleme yapıyor olabiliriz. Yeniden değerleme oranı yine elimizde bir veri. Ancak enflasyon ne oldu, geçen seneden bugüne değişim ne yönde gerçekleşti ve ulaşımdaki enflasyonun maliyetlere etkisi ne kadardı? Bunları dikkate alarak bir düzenleme yapalım diye düşünüyoruz."