TBMM tatile girmeden yasalaşması beklenen yeni torba kanun paketiyle, ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) davalarında taşınmazların icra yoluyla dışarıya ucuza gitmesinin önüne geçiliyor. Düzenlemeyle birlikte, miras kalan konut ve arsaların satışa çıkarıldığı ilk açık artırmaya dışarıdan yabancı kimse katılamayacak; ihale kapalı devre sadece mirasçılar arasında yapılacak.

Öte yandan yeni düzenlemeyle mahkemelerin iş yükünü hafifletmek amacıyla idari yargıda tek hâkim tarafından karara bağlanabilecek davaların kapsamı genişletiliyor. Buna göre, konusu 486 bin Türk Lirasını geçmeyen iptal ve tam yargı davaları ile öğrenciler ve kamu görevlilerine ilişkin belirli uyuşmazlıklar artık tek hâkim tarafından süratle karara bağlanacak.

Yargı hizmetlerinin etkinliğinin artırılmasına yönelik düzenlemeler içeren 12’inci Yargı Paketi, Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklife göre, teknik veya özel uzmanlık gerektirmeyen, yalnızca hukuki bilgiyle çözülebilecek konularda bilirkişiye başvuran hâkim ve cumhuriyet savcıları hakkında disiplin işlemi uygulanabilecek. Yeni düzenlemeyle, bu tür durumlarda hâkim ve savcılara uyarma cezası verilebilmesinin önü açılıyor. Böylece bilirkişilere yalnızca gerçekten uzman görüşü gerektiren konularda başvurulması amaçlanıyor.

Düzenlemenin, yargılama süreçlerinde gereksiz bilirkişi raporlarının önüne geçerek davaların daha kısa sürede sonuçlanmasına katkı sağlaması bekleniyor. Aynı zamanda bilirkişilik kurumunun amacına uygun şekilde kullanılması ile yargılamaların daha hızlı ve ekonomik yürütülmesi hedefleniyor.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Atila 23.06.2026 14:12
    O zaman kim alacak herkes bir birleri ile dargın veya husumetli bu dahada çıkmaza girer
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek