Eski MİT Asya Bölge Başdanışmanı Kaşif Kozinoğlu'nun 12 Kasım 2011'de cezaevinde hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturmada, mezarının açılmasının ardından hazırlanan otopsi ve laboratuvar raporuna ulaşıldı. Silivri Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla 12 Eylül 2026'da gerçekleştirilen fethi kabir işlemi sonrasında hazırlanan 19 Ekim 2026 tarihli raporda, naaşın ileri derecede çürüme ve iskeletleşme sürecinde olduğu belirtildi. DNA analizinde kemik örnekleri ile aile bireylerinden alınan numuneler karşılaştırıldı ve naaşın yüzde 99,99 ihtimalle Kozinoğlu'na ait olduğu tespit edildi.

Adli Tıp Kurumu Kimya İhtisas Dairesi Toksikoloji Şubesi tarafından doku, kemik, saç, tırnak, kefen ve mezar toprağı dahil 36 ayrı numune incelendi. Taramalarda siyanür, uyuşturucu veya bazı böcek zehirlerine rastlanmazken kurşun, nikel, arsenik ve kadmiyum gibi ağır metaller tespit edildi. Fizik İhtisas Dairesinin radyasyon taramasında ise herhangi bir bulguya ulaşılmadı.

Rapordaki en dikkat çekici bulgu, yedi ayrı mezar toprağı örneğinde antimon tespit edilmemesine rağmen bu maddenin biyolojik dokularda yüksek seviyelerde bulunması oldu. Antimon miktarı tırnakta 7 bin 2 nanogram/gram, saçta 548 nanogram/gram, sabunlaşmış dokularda 720 nanogram/gram ve kemiklerde 175 nanogram/gram olarak ölçüldü. Toprakta bulunmayan maddenin dokularda bu seviyelerde saptanması, dışarıdan vücuda alınmış olabileceği yönündeki şüpheleri gündeme getirdi.

Haberde, antimonun yüksek dozlarda zehirlenmeye ve kalp-damar sistemi üzerinde ciddi etkilere yol açabileceği belirtilirken, Kozinoğlu'nun 2011'deki ölümünde nedenin kalp krizi olarak açıklandığı hatırlatıldı. Ölümünden kısa süre önce cezaevinde kahve içtiğine ilişkin iddialar da rapordaki antimon ve arsenik bulgularıyla birlikte yeniden gündeme geldi. Ancak ölümün kesin nedenine ilişkin nihai değerlendirmeyi Adli Tıp Kurumu Birinci İhtisas Kurulunun yapacağı bildirildi.

Kozinoğlu'nun şüpheli ölümüne ilişkin genel soruşturmada bugüne kadar 30 kişi hakkında adli işlem yapıldığı, 9 şüphelinin tutuklandığı ve bir memur hakkında yakalama kararı çıkarıldığı aktarıldı. Soruşturma kapsamında dönemin Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Ali İşgören, eski MİT mensubu Enver Altaylı, infaz koruma memuru ve acil tıp teknisyenlerinin de aralarında bulunduğu isimler hakkında işlem yapıldı.

Soruşturma dosyasında, Kozinoğlu'nun ölümünden kısa süre önce yayımlanan Kurtlar Vadisi Pusu dizisindeki "Kazım Kaşifoğlu" karakterinin ölümüyle ilgili sahnelerin de incelendiği belirtildi. Ayrıca cezaevi koğuşunun kamera kayıtlarında, Kozinoğlu'nun yürüyüş yaptığı sırada koğuş arkadaşı Hasan Atilla Uğur'un ortam ışığını yaklaşık 14 dakika kapattığı tespit edildi. Görüntülerde, Kozinoğlu'nun fenalaşarak hastaneye kaldırılmasının ardından Uğur ile Hasan Ataman Yıldırım'ın kahve içtiği bardağı yıkadığı görüldü; iki isim, ifadelerinin ardından ev hapsi tedbiriyle serbest bırakıldı.

Mustafa Ekrem Balaban Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Mustafa Ekrem Balaban

Editör Hakkında

1991 yılında İstanbul’da doğdu. Üniversite eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sinema ve Televizyon alanında tamamladı. Kariyerine medya sektöründe Editör/muhabir olarak başladı; sağlık, eğitim ve sosyal sorumluluk temalı birçok projede görev aldı. Röportaj, saha çekimleri ve haber içerikli prodüksiyonlarda aktif rol üstlendi. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli kurumlarla ve kanallarda çalışarak sosyal içerikli kısa belgeseller ve tanıtım videoları hazırladı. Kariyerine Haber7'de muhabir olarak devam etmektedir.
Yorumlar 0 Yorum Var
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek