Mersin’de 4 yıl önce banka kredisiyle bir daire satın alan Abdulkadir Kazan, hala borcunu ödediği daireyi satan kişinin eşi ‘kocam benim rızamı almadı’ diyerek dava açınca mahkeme haklı buldu. Kazan, dairenin değil borçların sahibi oldu.

Ankara’da yaşayan 56 yaşındaki emekli Abdulkadir Kazan, iddiasına göre, Kasım 2017’de Mersin’in merkez Toroslar ilçesine bağlı Osmaniye Mahallesinde 4 katlı bir konutun 4’üncü katındaki daireyi, ev sahibi Mehmet A.’dan satın aldı. 160 bin lirası banka kredisi olmak üzere 200 bin lira ödeyerek satın aldığı daireyi zaman içerisinde bir türlü boşalttıramayan Kazan, bu sürede hiç kira da alamazken, iki yıl önce açılan davayla hayatının şokunu yaşadı. Evi satan Mehmet A.’nın eşi Emine A., dairenin aile konutu olduğunu, eşinin kendi rızası olmadan satış işlemini gerçekleştirdiğini belirterek, 2019 yılında Mersin 5. Aile Mahkemesinde Abdurkadir Kazan aleyhine dava açtı. İki ay önce sonuçlanan davada mahkeme, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 194/1. maddesine göre, "Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz" hükmü gereğince Kazan üzerindeki tapu kaydının iptal edilmesi, Mehmet A. adına tapuya kayıt ve tesciline karar verdi. 

HEM DAİREDEN OLDU HEM DE BORÇ SAHİBİ OLDU

Karar üzerine istinaf yoluna giden ve Adana Bölge İdare Mahkemesine başvuran Kazan, hem daireden olmasının hem de tüm borcun üzerine kalmasının şaşkınlığını yaşıyor.

Abdulkadir Kazan, başına gelenleri anlattı. Mersin’den 4 yıl önce 100 ay vadeli banka kredisiyle daire satın aldığını belirten Kazan, “40 ayını ödedim. 4 yıl oldu evi boşalttıramadım. Hala borcum devam ediyor ve bankaya ödemekteyim. Bu arada 2 yıl önce daireyi aldığım kişinin eşi mahkemeye gitti ve daireye ‘aile konutu’ şerhi koydurdu. Mahkeme, 2 ay önce buranın bir aile konutu olduğuna ve tapunun aldığım kişiye tesciline karar vererek beni haksız buldu. Benim ödediğim paralar 40 ay gitti, 60 ay daha borç var, o da bana kaldı. Ayrıca 28 bin lira vekalet ücreti çıktı. Kira alamadım, evi tahliye ettiremedim. O dönemde ben bu daire için sahiplerine 200 bin lira ödedim” dedi. 

Yorumlar 3 Yorum Var
  • Abdülkadir KAZAN 10.01.2022 13:53
    Adalet öldü maalesef... bu kadar haber olduk, ancak devletten bir yetkili beni arayip gadre ugramissin demedi. Her şeyi Reis'ten bekliyor yetkililer, kendi başlarına gelse cihanı yıkarlar. Nerde adalet
  • umur 18.11.2021 12:44
    Satanın suçu yok da alanın suçu niye var Adam vermiş parasını almış Satan la eşi arasında olan konu, parasını ödeyeni neden suçlu çıkarıyor Adalet sistemi baştan elden geçirilmeli Madem aile konutu neden tapu müdürlüğü satışına izin vermiş Şimdi ev arsa araba alırken kişinin yedi sülalesini notere mi çağıracağız
  • Misafir 18.11.2021 11:42
    Şimdi bu adalet mi aynısı o hakimlerin başına gelsin inşallah, madem öyle Tapu veya noter bu işlemi neden yapmış biz bu tür işleri hukuka güvenerek yapmayacak mıyız, bu dairenin satışı bir hukuk işi değil mi neden 3-6 ay gibi kısa sürede iptal vs işlemi yapılmamış. 2 yıl sonra süreç başlamış.