Türkiye, Rusya, İran, Azerbaycan ile Ermenistan Dışişleri Bakanları, 3+3 formatındaki "Güney Kafkasya'da Kalıcı Barış ve İstikrarın Tesisine Yönelik Bölgesel İşbirliği Platformu"nun ikinci toplantısı için İran’ın başkenti Tahran’da bir araya geldi.

İkili görüşmelerin de yapıldığı toplantı çerçevesinde 5’li görüşmeye, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan katıldı.

Dışişleri Bakanlığı, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Fidan'ın İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısına katıldığını bildirdi.

Paylaşımda, bölgede kalıcı barış ve istikrarın tesisi amacıyla oluşturulan platformun Dışişleri Bakanları düzeyindeki toplantısında ev sahibi İran'ın yanı sıra Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya'nın yer aldığı belirtildi.

"HUZUR VE İSTİKRARIN YOLU, BARIŞ ANLAŞMASINDAN GEÇİYOR"

Fidan'ın toplantıda dikkati çektiği konulara ilişkin paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"Bakanımız toplantıda: Türkiye'nin kalıcı barışın sağlanması için bölgesel sorunları diyalog yoluyla çözmekten yana olduğunu, bu oluşumun bölge ülkelerinin kendi sorunlarını kendilerinin çözebileceğini uluslararası topluma göstermesi açısından da önem taşıdığını, bölgede işbirliği ve dostluğun önündeki engellerin kalkmasının memnuniyet verici olduğunu, bölgesel huzur ve istikrarın yolunun Azerbaycan-Ermenistan arasında imzalanacak kapsamlı bir barış anlaşmasından geçtiğini, bölgesel ulaştırma bağlantılarının açılmasının normalleşme ve barış süreçlerine ivme kazandıracağını vurguladı."

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI: SAVAŞ BİTTİ ŞİMDİ BARIŞ, İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA ZAMANI

Abdullahiyan, açılış konuşmasında "Güney Kafkasya’da savaş bitti şimdi barış, işbirliği ve kalkınma zamanı." dedi.

Dış aktörlerin bölgedeki durumu gerginleştirdiğini savunan Abdullahiyan, şu ifadeleri kullandı:

"Bölgedeki sorunların bölge ülkeleri eliyle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Kafkasya bölgesinde yabancıların varlığının sorunu çözmeyeceğine, aksine durumu daha da karmaşıklaştıracağına inanıyoruz."

Abdullahiyan, toplantıda Gürcistan’ın olmadığına dikkati çekerek gelecek süreçte Gürcistan’ın da 3+3 toplantılarına katılmasını umduklarını belirtti.

"GAZZE'DE YAŞANANLAR SAVAŞ SUÇUDUR"

İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırılarına ilişkin Abdullahiyan, "Gazze'de yaşananlar insanlığa karşı işlenmiş bir savaş suçudur. Gazze'deki soykırım ve savaş suçu artık sonlanmalı ve Filistinlilerin zorunlu göçü engellenmelidir." diye konuştu.

Abdullahiyan, uluslararası toplumun Filistinlilere yönelik saldırıların durdurulması konusunda İsrail'e "net bir mesaj" vermesi gerektiğini söyledi.

Toplantı, Abdullahiyan'ın konuşmasının ardından basına kapalı devam etti.

Güney Kafkasya'da kalıcı barış ve istikrarın tesisine yönelik olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in girişimiyle başlatılan 3+3 formatındaki bölgesel işbirliği platformunun ilk toplantısı, daha önce Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyinde 10 Aralık 2021'de Moskova’da düzenlemişti. İkinci toplantısı Dışişleri Bakanları seviyesinde gerçekleşen görüşmelerde, ilk toplantıya da katılmayan Gürcistan yer almadı.

Yorumlar 0 Yorum Var