Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Elysee Sarayı'nda The Economist'e bir röportaj verdi. Macron, Avrupa elitlerinin durumunu tarihçi Marc Bloch'un 1940 yılında Fransa'nın Nazi saldırısı karşısında yenilgiye uğramasının ardından ülkesinin elitlerini II. Dünya Savaşı'na sürüklenen süreçte önlerindeki tehditle yüzleşmeyi başaramadıkları için kınamasına benzetti. Macron, Avrupa elitlerinin 'aynı ölümcül rehavete' kapıldığını öne sürdü.

Avrupa'nın yakın bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan Macron, "Her şey çok hızlı bir şekilde dağılabilir" dedi. Ayrıca Avrupa'yı güvenli hale getirmek için yapılacak çok iş olduğundan bahsetti. Ancak Macron'un anketlerde ilk sırada yer almaması ve Almanya ile ilişkilerinin kötü olması uyarılarının geniş kesimler tarafından ele alınmasının önünü kapatıyor.

Macron'un uyarısının ardındaki itici güç Ukrayna'nın işgali. Savaşın Rusya'yı değiştirdiğini belirten Macron, Putin yönetiminin uluslararası hukuku hiçe saydığını, nükleer tehditler savurduğunu, silahlanmaya ve hibrit taktiklere büyük yatırımlar yaparak bilinen tüm çatışma alanlarında saldırganlığı benimsediğini ve artık sınır tanımadığını belirtti. Moldova, Litvanya, Polonya, Romanya ya da herhangi bir komşu ülkenin Rusya'nın hedefi olabileceğini söyleyen Macron, "Eğer Ukrayna'da kazanırlarsa, Avrupa'nın güvenliği yerle bir olacaktır" dedi.

Avrupa'ya "bu yeni tehlikeye karşı uyanma" çağrısı yapan Macron, şubat ayında Avrupa'nın Ukrayna'ya asker göndermeyi göz ardı etmemesi gerektiği yönündeki açıklamasından geri adım atmayı reddetti. Macron, çağrısına ihtiyatlı yaklaşan Batı ülkelerinin bu tutumunun Rusya'yı daha da cesaretlendireceğinde ısrar ediyor:

"Hiç şüphesiz, artık sınırları olmayan ve saldırgan olan birine karşı eylemimizin sınırlarını tanımlayarak çok tereddütlü davrandık." dedi

 

Yorumlar 0 Yorum Var