Avrupa şehirleri arasında saatte 700 kilometreden daha yüksek bir hızla seyahat etme hayali, Avrupa Hyperloop Merkezi'ndeki ilk başarılı araç testleriyle Pazartesi günü bir adım daha yaklaştı.

Basınçsız tüpler içerisinde manyetik alanlar üzerinde hızla hareket eden kapsüllerden oluşan yeni bir toplu taşıma biçimi olan Hyperloop , teknolojiyi geliştiren bir şirket tarafından pazartesi günü yapılan açıklamada, Kuzey Hollanda'da önemli bir çıkış yakalandığı belirtildi.

Elon Musk'ın bir zamanlar tanıttığı yüksek hızlı ulaşım sisteminin test tesisinde bir test aracı havaya kaldırıldı ve bir tüpün içinden geçirildi.

Hyperloop şirketi Hardt'ın teknoloji ve mühendislik direktörü Marinus van der Meijs, pazartesi günkü resmi duyurudan önce geçen hafta sonu Associated Press'e yaptığı açıklamada, "Bugün, ilk başarılı testle aracı havaya kaldırabildik, ayrıca güdüm sistemini ve tahrik sistemini çalıştırabildik" dedi.

GELECEĞİN ULAŞIM YÖNTEMİ NASIL ÇALIŞACAK?

Avrupa Hyperloop Merkezi'nin 420 metrelik (460 yarda) tüpü, çoğunlukla 2½ metre (sekiz fitten fazla) çapında 34 ayrı bölümden oluşur. Bir vakum pompası, iç basıncı azaltmak için havayı emer. Bu, sürtünmeyi azaltır ve kapsüllerin yüksek hızlarda seyahat etmesini sağlar.

Hyperloop geliştiricileri, kapsüllerin tüplerde 700 km/sa (435 mil/sa) hıza kadar hızlanmasını hedefliyor. Destekçileri, bunun kısa mesafeli uçuşlardan, yüksek hızlı demiryollarından ve yük kamyonlarından çok daha verimli olduğunu, ancak altyapıya önemli yatırımlar yapılmasını gerektireceğini söylüyor.

Test merkezinin sunduğu sınırlı alanda şimdiye kadar hız mütevazı düzeyde kaldı.

Van der Meijs, kapsülün tüpe yerleştirilmesinin ardından, "onu bir metroya benzer bir ivmeyle, borunun içinde yaklaşık 100 metre (300 fitten fazla) 30 km/s (18 mil/saat) azami hıza kadar fırlattık" diye ekledi.

DİKKATLİ BİR YÖNETİM GEREKTİREN DÖNÜM NOKTASI

Hardt Hyperloop'un ticari direktörü Roel van de Pas, "Şu anda yaptığımız en zor şey, tüm bu işlevleri birlikte test etmek. Levitasyon, itme, rehberlik, tüm bu işlevleri artık bir orkestra gibi yürütebiliyoruz ve bunların birlikte çalışmasını sağlıyoruz" dedi.

Musk, bu fikri ilk olarak on yıldan fazla bir süre önce ortaya atmış ve Los Angeles ile San Francisco arasındaki yaklaşık 400 mil (645 kilometre) mesafeyi 30 dakikada yolcularla birlikte taşıyabileceğini öne sürmüştü. O zamandan beri, dünyanın dört bir yanındaki ekipler bu fikri hayata geçirmek için çalışıyor.

2030 YILINDA İLK YOLCU TAŞIMACILIĞI GERÇEKLEŞECEK

"Hyperloop'u bir mobilite sistemi olarak sunmak için teknoloji, politika, kamu-özel sektör iş birliği gerektiren çok karmaşık bir bulmacamız var ve en çok ihtiyaç duyulan şey bu," dedi Van de Pas. "Hardt'ta 2030 yılına kadar yolcu operasyonlarına hazırız."

Bazı analistler şüpheci. Mart ayında hiper döngü test tesisi açıldığında, Rutgers Üniversitesi Bloustein Planlama ve Kamu Politikası Okulu'nda seçkin profesör olan Robert Noland, The Associated Press'e gerekli altyapıyı inşa etmenin çok maliyetli olduğunu ve bunu "politika yapıcıların parlak bir nesneyi kovalamasının bir başka örneği" olarak adlandırdı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kenti, 2016 yılında Los Angeles merkezli Hyperloop One ile şehir devleti ile BAE'nin başkenti Abu Dabi arasında bir hyperloop hattı inşa etme potansiyelini incelemek üzere bir anlaşma imzaladı.

Anlaşmanın duyurusu, dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa'nın tepesinde gerçekleşti. Bu bina, fütüristik şehir devletinin silüetinin panoramik manzarasını sunarak, Dubai'nin geleceğe doğru koşan ilk ülke olma arzusunun hem bir göstergesi hem de fonu oldu.

Ancak şehir devletindeki birçok gösterişli duyuru gibi, hyperloop fikri de son yıllarda hiçbir ray inşa edilmemesiyle birlikte ortadan kalktı. Hyperloop One Aralık ayında kapandı.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Ayyildizim 11.09.2024 13:04
    Insanlari canli canli mezara koymak gibi bisey bu kapsule tika birak degisik...