Terör devleti İsrail'in hava saldırılarıyla vurduğu Lübnan'da yaşanan can kayıplarının yanı sıra ciddi mali kriz yaşanıyor.

Ülkede sağlık personellerine 7 aydır maaş ödenmediği belirtiliyor.

Hem insani hem ekonomik kriz yaşanan Lübnan'da evlere günde sadece 2 saat elektrik verilebildiği, benzin isasyonları ve marketlerde uzun kuyruklar oluştuğu ifade ediliyor.

HASTANELERİN DURUMU İÇLER ACISI

Lübnan'da yaşananları aktaran Habertürk Güvenlik Politikaları Koordinatörü Çetiner Çetin, saldırıların ülke üzerindeki etkilerini şöyle ifade ediyor:

Bugün Sağlık Bakanı ile kısa bir röportaj yaptık. Röportaj sırasında sağlık sektörünün içinde bulunduğu zorluklardan bahsediyordu. Bakan, uluslararası yardımların henüz ulaşmadığını ifade ederken Ankara’dan bir telefon geldi. Ardından Türkiye’nin Lübnan Sağlık Bakanı’nı aradığını öğrendik. Bu olay üzerine Bakan'ın yüz ifadesi anında değişti. Bu gelişmenin önemi büyüktü. Çünkü Lübnan, ciddi ekonomik kriz içinde ve sağlık çalışanları 7 aydır maaş alamamış durumda. Dahası, hastanelerin durumu içler acısı ve büyük savaşa hazırlıklı değiller.

BEYRUT'UN GÖÇÜ KALDIRACAK KAPASİTESİ YOK

Asıl korkutucu olan güneyden ve Beka Vadisi'nden Beyrut’a doğru akın eden insan sayısındaki artış. Bugün Bakan’a bu konuda soru sordum: Bu kadar insanı karşılayabilecek altyapınız var mı? Bakan bir an duraksadı, çünkü bu işler maddi kaynak gerektiriyor. Barınma, yiyecek ve lojistik destek sağlamak kolay değil ve Lübnan hükümeti büyük bir mali sıkıntı içinde. Bakan, Başbakan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için Amerika’ya gittiğini ve orada dünya kamuoyuna sesleneceğini söyledi. Eğer bu işgal 2006’daki benzer bir duruma dönüşürse, Lübnan için çok kötü bir senaryo ortaya çıkabilir. İsrail’in ne kadar ileri gideceği ve nereye kadar tampon bölge oluşturacağı gibi birçok senaryo konuşuluyor.

SOKAKLAR BOMBOŞ

Beyrut’a defalarca geldim ve neredeyse her caddesini, her sokağını çok iyi bilirim. Ama hayatımda ilk defa Beyrut’u bu kadar sessiz ve sakin görüyorum. Bugün eski şehirdeydim, röportaj için hazırlık yapıyordum, sokaklarda tek bir insan yoktu. Zaten maddi durumu iyi olan aileler şehri terk etti. Geriye kalanlar ise orta halli ve düşük gelirli aileler ile Suriye'den gelip burada çalışan veya oturum izni olan insanlar.

ELEKTRİK SADECE 2 SAAT

Lübnan’ın zenginleri dünyaya yayılmıştır; diasporada 8 milyon Lübnanlı yaşıyor, ülkede ise sadece 6 milyon Lübnanlı bulunuyor. Şu anda ülkede büyük bir sessizlik hakim. Elektrik günde sadece 2 saat veriliyor. Benzin istasyonları uzun kuyruklarlaZ dolu. Marketlerde de benzer bir durum söz konusu. Bu kriz derinleşirken, herkes büyük bir korku ve endişe içinde.

 

Yorumlar 2 Yorum Var
  • Mansur 25.09.2024 18:48
    Hani İran nerede bana bi söyleyin yaaa
  • gardass 25.09.2024 18:35
    lübnan bukadar kötü durumdaysa hizbullah ve iran göz baka baka kasten israil için çalışıyo