Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TEKNOFEST KKTC’de yaptığı açıklamada adayı dijital üretim üssüne dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.

"KKTC TEKNOLOJİDE BİR ÜRETİM ÜSSÜNE DÖNÜŞEBİLİR"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen TEKNOFEST’in üçüncü gününde Haber7’ye konuştu. Festivalin Lefkoşa’da, eski Ercan Havalimanı’nda on binlerin katılımıyla düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Kacır, bu organizasyonun sadece bir etkinlik olmadığını vurguladı.

Kacır, “TEKNOFEST'in KKTC'ye gelmesi, Türkiye ile KKTC arasındaki güçlü bağları tüm dünyaya yeniden hatırlatıyor. Aynı zamanda gençlerimize milli teknoloji hamlesi heyecanını taşıyoruz” dedi.

DİJİTAL ALTYAPIYLA AMBARGOLARI AŞMA VİZYONU

KKTC'nin geleceğinde teknolojinin daha güçlü şekilde yer alması gerektiğini belirten Kacır, yerel yönetimlerle yapılan temaslara dikkat çekti. Adada 100 bine yakın üniversite öğrencisi bulunduğunu ve bunun ciddi bir potansiyel oluşturduğunu söyleyen Kacır, şunları kaydetti:

“Burada iyi bir dijital altyapı kurabilirsek, ambargolar ve izolasyonlar anlamını yitirir. Ürettiğimiz verinin dünya erişimini kimse engelleyemez. KKTC'yi bir bilişim adasına dönüştürebiliriz. Türkiye olarak tüm imkânlarımızı kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız.”

Kacır, Türkiye'nin sahip olduğu 106 teknopark, 11.500 teknoloji girişimi, 1.600’ü aşkın Ar-Ge ve tasarım merkezi ile 290 bin kişilik Ar-Ge insan kaynağını KKTC ile paylaşacaklarını ve KKTC’yi Milli Teknoloji Hamlesi’nin parçası haline getirmek istediklerini söyledi.

TÜRKİYE, ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA ÜRETİM ÜSSÜ OLMAYA HAZIR

Bakan Kacır’a Türkiye’nin elektrikli araç yatırımları da soruldu. Türkiye’nin otomotivde 37 milyar dolarlık ihracat hacmiyle lider sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Kacır, şunları söyledi:

“Otomotivde büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Akıllı telefonlarda ayakta kalamayan markaların başına gelenleri gördük. Aynı hatayı yapmamak için Türkiye’yi yeni teknolojinin merkezi yapma kararı aldık.”

TOGG’un bu dönüşümün öncüsü olduğunu belirten Kacır, Çinli üreticiler BYD ve Chery’nin de Türkiye’ye yatırım yapacağını ifade etti. Hedefin, elektrikli araçlarda yıllık 1 milyon üretim kapasitesine ulaşmak olduğunu kaydeden Kacır, halen 8 küresel markanın Türkiye’de üretim yaptığını ve bunların elektrikli modellerini Türkiye’de üretmeleri için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.