İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) yürütülen mali suçlar soruşturması kapsamında tutuklanan İBB Meclisi İştirakler Komisyonu Başkanı Ertan Yıldız’ın, etkin pişmanlıktan yararlanmak üzere savcılığa başvurduğu ortaya çıktı. Yıldız, Kandıra Cezaevi’nden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na getirilerek kapsamlı bir ifade verdi. İBB iştirakleri ve işleyişiyle ilgili önemli bilgiler paylaşan Yıldız, belediye içinde kurulan sistemi detaylarıyla anlattı.

İfadesinde Ekrem İmamoğlu ile olan ilişkisine de değinen Yıldız, 2013 yılında Beylikdüzü’ndeki bir iş ortaklığı vesilesiyle tanıştıklarını, 2014’te ise Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde İmamoğlu ile yakınlaştığını aktardı. 2019 yerel seçimlerinden sonra İmamoğlu’nun İBB Başkanı olmasıyla birlikte danışman olarak göreve getirildiğini ve özellikle iştirak şirketleriyle ilgili sorumluluk verildiğini ifade etti.

Yıldız, kendisinin sorumlu olduğu iştiraklerde hiçbir şekilde ihale süreçlerine dahil olmadığını savundu. Ancak bir süre sonra Fatih Keleş’in, İmamoğlu adına bazı firmalara iş verilmesi konusunda telkinlerde bulunduğunu, bu taleplere direndiği için dışlandığını belirtti. İBB içindeki yapının, kendi taleplerine uymayan yöneticileri sistem dışına iterek, daha esnek isimlerle yola devam ettiğini iddia etti.

İfadesinde, Cebeci’deki döküm sahaları üzerinden büyük miktarda kayıt dışı para akışı sağlandığını öne süren Yıldız, bu sistemin başında Murat Gülibrahimoğlu’nun bulunduğunu, Fatih Keleş ve İbrahim Bülbüllü’nün ise süreci yönettiğini anlattı. Gülibrahimoğlu’nun yurt dışına çıkarak Londra’ya yerleştiğini ve ciddi miktarda parayı da beraberinde götürdüğünü söyledi. Bu paranın bir kısmının Ekrem İmamoğlu’na ait olduğunu iddia etti.

Boğaziçi öngörünüm alanında da rüşvet ağı kurulduğunu öne süren Yıldız, Mandarin Otel’den 20 milyon, Six Senses Otel’den 7 milyon dolar alındığını duyduğunu ifade etti. Bu yapıların başında ise Boğaziçi İmar Müdürü Elçin Karaoğlu, Fatih Keleş ve Yakup Öner’in bulunduğunu iddia etti. Bazı inşaat projelerinde, mimarlara yönlendirme yapılarak belli isimlerin yetkilendirildiğini, bu süreçlerin sonunda alınacak miktarların ise belirli kişiler arasında paylaşıldığını söyledi.

İştiraklerde kamu zararına neden olan işlemlerin yapıldığını belirten Yıldız, özellikle asfalt ve bitki dikimi gibi kârlı işlerin iştirakler yerine özel firmalara verilerek ciddi maddi kayıplar yaşandığını da kaydetti.

İfade sürecinde tüm bildiklerini paylaşarak etkin pişmanlıktan faydalanmak isteyen Yıldız, buna rağmen tahliye edilmedi. Soruşturmanın seyrini değiştirecek nitelikteki bu itirafların ardından İBB’deki birçok kritik ismin de ifadeye çağrılması bekleniyor.

Yorumlar 0 Yorum Var