Enerji Uzmanı Emrah Özgül, İsrail'in İran'daki Nükleer silah programını hedef almasını değerlendirdi.
Enerji Uzmanı Emrah ÖzgüL'ün açıklamaları bu şekilde:
Burada çok önemli bir geçiş güzergâhı var, Hürmüz Boğazı. Hürmüz Boğazı'nın olası bir İran tarafından kapatılması durumunda, dünya enerji, küresel enerji güvenliğinin sekteye uğrayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Bu tarz enerji geçiş güzergâhlarında oluşabilecek problemler, kapatılması durumlarında, ani olarak da özellikle tüketici açısından %10 civarlarında, %10-15 civarlarında enerji maliyetlerinde bir artış görülecektir.
"BU DA DOĞRUDAN TÜKETİCİYE YANSIMASI DÜŞÜNÜLEBİLİR"
Bu açıdan bu savaşın ya da bu saldırıların uhulet ve suhulet içerisinde çözülmesi, daha stratejik diplomasi masasına dönülmesi noktasında çabaların elzemliği çok kıymetlidir.
Bu tarz saldırılar, özellikle İsrail’in vurduğu nükleer santraller açısından çok büyük riskler oluşturmaktadır.
Kısa vadede İran’a bir problem gibi gözükse de, uzun vadede ve orta vadede bölge ülkelerine çok ciddi anlamda geri dönüşü olmayan problemler doğurabilir bu saldırılar.
Burada dünyayı nasıl bir tehlike bekler ve çok kısa olarak hocam, bu petrol fiyatlarındaki yükselişle devam eder mi?
Uluslararası enerji güvenliği açısından Hürmüz Boğazı’nın kapatılması çok büyük bir stratejik etki ortaya çıkaracaktır.
Özellikle enerji fiyatlandırması konusunda günlük olarak baktığımız zaman 17 ila 20 milyon varil arası geçiş yapıyor bu Hürmüz Boğazı’ndan, gemiler üzerinden.
Dolaylı olarak da baktığımız zaman yıllık 6 ila 8 milyar varil arası bir üretim geçtiğini düşünebiliriz.
Ve bunun haricinde aynı zamanda çok ciddi bir miktarda da LNG geçiş güzergâhıdır Hürmüz Boğazı.
Bu da yine dünyadaki küresel enerji payı açısından %20 ila %30 arasında diyebiliriz, enerji ajansımızın son rakamlarına göre.
İsrail’in bundan sonraki savaşın gidiş güzergâhı çok önemli her şeyden önce.
Şuna bakmak lazım: bu enerji üzerinde oluşabilecek fiyatlandırmaların minimum edilebilmesi için, ortada olan bu fiziksel müdahalelerin mutlaka diplomasi masasına çekilmesi gerekmektedir.
Daha sakin davranışlarla bu işin siyasi çerçeveler etrafında çözümlenmesi gerekmektedir. Düşük bir oranda olsa da götürebilme ihtimali her zaman vardır.
Ama mevcut durumda çok ciddi bir geçiş güzergâhı olduğu için ilk aşamada böyle bir şeyin mümkün olacağını düşünmüyoruz açıkçası.
Böyle bir geçiş güzergâhı olmasa da sorunuzun devamındaki konuya cevap vermek gerekirse, enerji fiyatları Hürmüz Boğazı kapatılmasa da çok ciddi oranda artacaktır.
Bu oran %10’lara çok hızlı seviyede ulaşabileceğini söyleyebiliriz.
Çünkü dediğimiz gibi hem LNG taşımacılığı ve geçiş güzergâhı hem de petrol geçiş güzergâhıdır Hürmüz Boğazı.
Bu açıdan da birçok uluslararası ülkenin enerji ithal ettiği geçiş güzergâhıdır Hürmüz Boğazı.