Mavi yolculuğun en önemli rotalarından Gökova Körfezinde yer alan Kleopatra Adası olarak da bilinen Sedir Adası, pandemi kurallarının gevşetilmesinin ardından yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Gökova Körfezinin doğusunda yaklaşık 800 metrelik kıyı uzunluğuna sahip, özel kumu ve kumsalı, çoğu ayakta kalmış arkeolojik kalıntılarla bütünleşmiş zengin doğal dokusuyla 1’inci derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı, aynı zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alan Sedir Adası yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

Mısır’daki kumlardan 500 yıl önce oluştu

Adı ‘Sedir Adası’ olmasına karşın ada içinde tek bir Sedir ağacı bulunmayan adanın en önemli özelliği ise altın sarısı ve koruma altında olan kumu. Altın sarısı kumun Mısır’daki kumlarla benzer özellik taşıdığı için kumların Mısır’dan geldiği iddiaları son yapılan araştırmalarda Sedir Adası’nın altın sarısı kumunun Mısır’daki kumlardan 500 yıl önce jeolojik oluşumlarla oluştuğu bilimsel olarak ortaya konulmuştu. Ege ve Akdeniz’de Sedir Adası dışında sadece Girit Adasında görülen bu nadir kumun kumsal dışına çıkarılması yasak.


 

Yorumlar 1 Yorum Var
  • birvatandaş 27.07.2021 18:06
    vay be tarih dolu güzel ülkem. yabancılara yok ettiriliyor tarihimiz doğal dokumuz. koruma yok. turistler ve yerli halk ne kadar bilinçli ha?