İBB’nin kar fiyaskosu göz göre göre gelmiş. Başkanlık kışta 4 ay çalıştırılmak üzere şoför ve ara eleman alımı yapıyordu. Bu personeller tecrübe kazandığı için her yıl çağrılıyordu. Karla mücadelede 15 yıldır görev yapanlar bile vardı. Ancak 2019’dan sonra tecrübeli personelin hiçbiri çağrılmadı. Karla mücadelede yer alacak diğer birim ve özel şirketlerle bağlantı kesildi. Çeşitli senaryolara göre yapılan tatbikatlar durdu.

Pazartesi akşamı İstanbul’da on binlerce kişiyi saatlerce mahsur bırakan İBB’nin, karla mücadeleden sorumlu Yol Bakım Daire Başkanlığı’ndaki tecrübeli personeli toptan tasfiye ettiği ortaya çıktı.

2019 seçimlerinde belediyenin CHP’ye geçmesinin ardından, Finlandiya ve Moskova gibi ülkelerde eğitim alan 13 yöneticiden 12’sinin kurumdan uzaklaştırıldı.

YURT DIŞINDA EĞİTİM ALMIŞLARDI

Yeni Şafak’ın edindiği bilgilere göre 2019 seçimleri öncesinde karla mücadele ile görevli olan İBB Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı tecrübeli yönetici ve personellerden oluşuyordu.

Yöneticilerin büyük çoğunluğu başkanlıkta yıllarca görev yapan ve karla mücadelede aktif görevler alan isimlerden oluşuyordu. Ayrıca bu yöneticiler Moskova ve Finlandiya gibi yılın önemli bir bölümünde karla mücadele eden ülkelere giderek eğitimler almıştı. Zaman zaman da bu ülkelerden gelen uzmanlara Türkiye’de seminerler verdirilmişti.

13 YÖNETİCİDEN SADECE 1’İ KALDI

2019 yılında belediyenin CHP’ye geçmesi ile başkanlıkta büyük bir kıyım yaşandı. Önce kurumda değişik kademelerde 20 yıla yakın süredir görev yapan İBB Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanı Muhammed Şahin görevden alınarak pasif bir göreve kaydırıldı.

Bir hafta sonra da başkanlıktaki Avrupa ve Anadolu Müdürleri görevden alındı. Ardından da sahadaki tüm yükü omuzlayan, operasyonları aktif olarak yürüten bölge müdürleri görevden alındı. Bu süreçte daire başkanlığında yönetici sıfatıyla görev yapan tecrübeli 13 isimden 12’si sürüldü, pasif göreve kaydırıldı, baskılar yüzünden istifa etti. Yerlerine de karla mücadele konusunda hiçbir tecrübesi olmayan isimler getirildi.

TECRÜBELİ İSİMLERİ ALMADILAR

Sadece yöneticiler değil, alt kademe personellerde de benzer durumlar yaşandı. Başkanlık önceki dönemde kış aylarında 4 ay çalıştırılmak üzere şoför ve ara eleman alımı yapıyordu. Bu personeller zaman içinde tecrübe kazandıkları için her yıl aynı isimler göreve çağrılıyordu. Aralarında 15 yıldır görev alanlar bile vardı.

Daha fazla eleman ihtiyacı olduğunda ise başvurucular teknik mülakattan geçiriliyordu. Ancak belediye el değiştirince bu durumda tersine döndü. 4 aylık eleman alımında bu tecrübeli isimlerden hiç biri alınmadı. Yerine de yine tecrübesiz isimler tercih edildi.

Skandallar sadece tecrübeli personelin tasfiyesi ile kalmadı. Kurum içi eğitim ile karla mücadelede görevli olan diğer birim ve özel şirketlerle de bağlantılar kesildi. Tecrübelerin yeni personele aktarımı tamamen durdu.

Geçmiş dönemde, personel hazırlanan senaryolarla tatbikatlar yapılıyor, AKOM’da görevli iletişim merkezindeki görevlinin kriz durumunda nasıl konuşacağına bile öğretiliyordu. Sahada görevli kar küreme ve solüsyon araçlarının arıza yapması durumunda yerine geçecek araçlar bile belirleniyordu. Ancak bu hafıza da yeni yönetimle birlikte yok oldu.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • Esra 29.01.2022 22:13
    Kasıtlı olduğu belli değil miydi milletle alay ediyor işte