Lazkiye’deki darbe girişiminin bastırıldığı gün, YPG’nin çatı yapılanması SDG’nin Suriye ordusuna katılmayı kabul etmesi Ankara tarafından olumlu karşılandı. SDG’nin fiilen ortadan kalkıp kalkmayacağı yakından takip edilecek.
GÖZLER ATILACAK ADIMLARA ÇEVRİLDİ
Terör örgütü SDG’nin Suriye Ordusu’nun yapısına dahil edilmesi kararı ve sonrasındaki uygulamalar Türkiye tarafından yakından takip ediliyor. Suriye’nin geçici Cumhurbaşkanı Ahmet Şara ile SDG elebaşı Ferhat Abdi Şahin arasında, Suriye topraklarının birliğini vurgulayan ve bölünmeyi reddeden anlaşmanın imzalanmasının ardından gözler bundan sonra atılacak adımlara çevrildi.
ORDU İÇİNDE ORDU OLMAZ
Terör örgütünün tasfiyesi konusunda Ankara’nın tavrı başından beri net ve bu konuda Suriye hükûmeti ile yakın iş birliği içinde hareket ediliyor. Buna göre, terör örgütü PKK/PYD/YPG/SDG silah bırakacak. Elebaşları ve yabancı örgüt mensupları, Suriye’yi terk edecek. Silahlı gruplar ordu içerisinde ayrı bir yapı teşkil etmeden Savunma Bakanlığı bünyesinde ulusal ordunun ayrıcalıksız bir parçası olarak yer alacak. Edinilen bilgiye göre, “devlet içinde devlet, ordu içinde ordu olmaz” anlayışından hareketle terör örgütü SDG, Suriye ordusu içinde blok olarak yer almayacak. Anlaşmanın imzacılarından bir tarafın terör örgütü olması sebebiyle Ankara, öncelikle uygulamayı görmek istiyor ve temkinli olunması gerektiğine dikkat çekiyor. Özellikle terör örgütünün kontrolünde olan ve anlaşma ile Suriye devletine bırakılan petrol çıkarılan bölgelerde Şam yönetiminden gelen talimatlara uyulup uyulmayacağının, SDG’nin ismen ortadan kalkıp fiilen devam edip etmeyeceğinin dikkatle izleneceği belirtiliyor.
MERKEZ, TÜRKİYE’DE OLACAK
Terör örgütü YPG’nin elinde en büyük koz olarak tuttuğu DEAŞ hapishanelerinin güvenliği konusu ise geçtiğimiz hafta sonu Ürdün’ün başkenti Amman’da Türkiye, Suriye, Irak, Ürdün ve Lübnan’ın katılımıyla gerçekleştirilen Beşli Güvenlik Zirvesi’nde karara bağlandı. Edinilen bilgiye göre, DEAŞ ile mücadelede koordinasyon için ortak operasyon merkezi kurulacak. Suriye hükûmetinin bu kampları devralması ve eş ülkenin de burada düzeni sağlaması ortak mücadele merkeziyle sağlanacak. Operasyon merkezinin Türkiye veya Ürdün’de kurulması planlanırken, bu konudaki teknik çalışmaların da başladığı öğrenildi. Öte yandan Türkiye’nin Şam Büyükelçiliğinde askerî ataşe olarak görevlendirdiği Hasan Göz, görevine başlarken önümüzdeki günlerde iki ülke arasındaki askerî görüşme trafiğinin hızlanması bekleniyor.