Doktor Mehmet Öz, “Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu yönündeki dayatmalar reklam aldatmacasıdır. Kahvaltı yasaklanmalı” yönündeki yaptığı açıklamalar herkesi şaşırtmıştı. Doktor Ender Saraç, Mehmet Öz'ün bu çıkışına cevap verdi.

ABD’lilerin sağlıksız kahvaltı yaptığını söyleyen Saraç, Türk kahvaltısının sağlıklı olduğunu belirtti ve “Kral gibi kahvaltı yapın” önerisinde bulundu.

İşte Ender Saraç’ın açıklamaları:

Mehmet Öz Türkiye olarak gururumuz ve çok kıymetli bir hekim. Ancak ABD'de yapılan kahvaltı ve kahvaltı anlayışı ile geleneksel ve daha sağlıklı olan Türk kahvaltısı arasında çok ciddi bir fark var.

Mehmet Öz'ün 2 açıklaması var: "Acıkmadan yemeyin" diyor, ben buna katılıyorum. Çok acıkmadıysanız veya toksanız kahvaltıyı geç bir saate alabilirsiniz. Ama kahvaltı edilmeli. Çünkü kahvaltı sabahleyin edildiği zaman metabolizmayı çalıştırır. Eğer siz kahvaltı etmezseniz ve çok geç saatlere kaydırırsanız bu sefer de metabolizma çalışınca acıkma başlar ve geç saatlerde yemeye başlarsınız. Çok geç saatlerde yerseniz de ertesi sabah acıkmazsınız ve uyku kaliteniz düşer. 

Diyelim ki akşam 7'de yemek yediniz. Sabah duş al, diş fırçala, mesane ve bağırsak boşaltması, el yüz yıka derken saat nereden baksanız 8-9 oluyor. Yani 13-14 saat bir açlık söz konusu. Normal bir insan acıkır. 

Amerikalılar kahvaltıda beyaz undan ve mayalı hamurdan elde edilen "pretzel" tüketiyor, waffle veya çok şekerli maddeler tüketiyorlar. Donutları var, o da margarinli, mayalı ve aşırı şekerli. Kremalı, şekerli, glikoz şuruplu kahve içiyorlar.

Oysa bizim klasik ve sağlıklı kahvaltımızda, eğer hamur işlerine dikkat ederseniz, yani bir parça ekşi mayayla yapılmış tam tahıllı ekmek, damar koruyucu ve kolesterol düşürücü sızma zeytinyağı, 8-10 tane sağlıklı ve doğal zeytin, yazın domates ve salatalık, kışın da roka ve maydonoz gibi bol yeşillik yerseniz ve üzerine bir de limon sıkarsanız, yörenize uygun taze ve az tuzlu peynir, çökelek, lor, taze kaşar ve beyaz peynir, mutlaka 1 tane serbest gezen tavuğun yumurtasını yerseniz bol protein almış, glisemik endeksi düşük şahane bir kahvaltı yapmış olursunuz. Kışın buna 1 tatlı kaşığı tahin pekmez, bazen 1 tatlı kaşığı bal da eklenebilir. 

Amerikalılar kahvaltıda zeytin, zeytinyağı, domates, salatalık, bal gibi sağlıklı gıdalardan uzak duruyorlar. 

Bizim mis gibi köy tereyağımız da var. Ara sıra o da yenilebilir. Dolayısıyla kahvaltıyı kral gibi, öğlen yemeğini prens gibi, akşam yemeğini de fakir gibi yiyin diyorum. Daha ince ve sağlıklı olmak isteyenler 2 öğün beslenmeye geçebilirler. Bunu ısrarla öneririm.

Son zamanlarda oruç tutarak daha sağlıklı olma çok moda oldu. Buna kesinlikle katılıyorum. En az 12-13 saat, hatta 14, ideali 15-16 saat kadar aç kalabilirseniz... Diyelim ki akşam 6-7 gibi yediniz. Ertesi gün de sabah 9-10 veya 10-11 gibi kahvaltı ederseniz, 14-16 saat açlığı becermiş oluyorsunuz. O zaman da vücutta "killer cell" dediğimiz bizim "lehimize çalışan katil hücreler" açığa çıkıyor ve hastalıklı ve kanserli hücreleri yiyor. 

Benim önerim 2 öğün beslenilmesi, mutlaka kahvaltı yapılması. Acıkmadıysanız kahvaltıyı biraz geciktirebilirsiniz. İyi, bol proteinli ve doyurucu bir kahvaltı ettikten sonra öğlen yemeğini kaldırıp erken bir akşam yemeği yiyerek gayet sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Kahvaltı yapmaktan korkmayın, sağlıksız Amerikan kahvaltısını değil bildiğimiz az hamur işli, bol yeşillikli kahvaltıyı öneriyorum.

Yıllardır bunu yaparım, hiç hasta olmadım, kilo da almadım. Kahvaltımı yaparım, güne enerjik ve metabolizmamı çalıştırmış olarak başlarım.


Muhabir: Gamze Türk
Kurgu: Yunus Emre Yeşil

Yorumlar 36 Yorum Var
  • orhan38 18.01.2020 02:30
    Hehe abd den farkli oldugumuzdan mi dunyada obezlikte abd den sonra 2.yiz..Bence dogruluk payi var..acikmadan hic bir yemek yememek lazim.sanki yapmak zorunlu gibi bir algi olusmus millette..
  • zafer gülten 17.01.2020 20:25
    bilindiği gibi kahvaltının baş tacı ve kaynağı peynir,terayağı,süt gibi süt ürünleridir,kahvaltı edilmeyip bu besinler alınmasa ne olur peki......-osteperoz- yani -kemik erimesi hastalığına yakalanırsınız,vucudunuzda kalsiyum ve magnezyum eksikliği hastalıkları olur.
  • Uğurx1 17.01.2020 18:29
    Bana göre kahvaltı denince herzaman ki gibi.penir .zeyrin.reçel gibi şeyler fazla yenmemeli 3 şeyden uzak durun deniliyor ve 3 de sofrada oluyor .sabah bence değişik çorba
  • Gokhan 17.01.2020 17:50
    Bence ne zaman acikirsen o zaman kahvaltı yapılması lazım
  • Asabi 17.01.2020 17:09
    Tarkan tatil yerinden yorum yapıyorsun galiba.
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek