Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Kazımi ile yaptığı ortak basın toplantısında alınan kararları açıkladı. Erdoğan 'Sayın Kazımi ile, ortak düşmanımız DEAŞ, PKK ve FETÖ terör örgütleriyle mücadelemizin sürdürülmesini kararlaştırdık.' dedi.
Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;
İki komşu ülke olarak ikili ilişkilerimizi geliştirmekte kararlıyız. Komşumuz Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasına verdiğimiz önem herkesin malumudur. Irak halkının tamamını öz kardeşimiz olarak görüyoruz.
Bölgemiz, terörün başını tamamen ezmeden huzura kavuşamayacaktır.
Sayın Kazımi ile, ortak düşmanımız DEAŞ, PKK ve FETÖ terör örgütleriyle mücadelemizin sürdürülmesini kararlaştırdık.
Irak'ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunmasına önem atfediyoruz. Yeniden imarı çerçevesinde de her türlü katkıyı yapmaya hazırız.
Irak makamlarının PKK'ya yönelik yürüttüğü operasyonları takdirle karşılıyoruz. Türkiye olarak biz de meşru müdafaa hakkımız çerçevesinde Iraklı kardeşlerimize destek sağlıyoruz.
Bölgemize kan, gözyaşı ve yıkımdan başka bir şey getirmeyen bu katil sürülerinin kökünü kurutana kadar da mücadeleyi sürdüreceğiz. DEAŞ tarafından tahrip edilen Kerkük Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın tamamlanarak Kerkük petrolünün bir an önce dünya piyasalarına sunulmasını istiyoruz.
İklim değişikliği, artan ihtiyaçlar ve kuraklık nedeniyle teknolojinin sağladığı imkanları en iyi şekilde kullanmak zorunlu hale gelmiştir. Ülkemiz çevreci uygulamalarıyla suyun idareli kullanımında ciddi mesafe kat etmiş durumdadır.
Sözlerimi son verirken, kıymetli dostlarımı Türkiye'de misafir etmekten duyduğum memnuniyeti belirtmek istiyorum.
IRAK BAŞBAKANI MUSTAFA KAZIMI'NIN AÇIKLAMALARI
Çok değerli Cumhurbaşkanı'yla Türkiye ve Irak ar asında ortak birçok konuyu ele alma fırsatı bulduk.
Irak her zaman tüm komşularıyla iyi ilişkiler içerisinde olmayı arzu eden bir ülkedir. Hiçbir komşu ülkeyle sıkıntı yaşamayı arzulamamaktadır, ortak çıkarlar içerisinde saygıyla yaklaşmaktadır.
Türkiye bizim açımızdan bölgede, Ortadoğu'da önemli bir ülke olduğu gibi en önemli ekonomik paydaşlarımızdan biridir.
Türkiye'nin etkin ve yetkin şirketleriyle tecrübelerimiz var, bu deneyimlerin devam etmesini arzulamaktayız ve Türkiye ile gerçek anlamda bir iş birliği tesis etme arzusu içerisindeyiz.
Irak'ın kapıları tüm Türk iş insanları ve yatırımcılara açıktır. Türkiye Cumhuriyeti'ne, hükümetine ve Cumhurbaşkanı'na, özellikle de Irak'ta yaralı personelimize gösterdiği yardım ve olanaklardan dolayı teşekkür etmek istiyorum.